Handing 2

Spis grønnere

Hvad er egentlig væsentligt for at mindske dit CO2-aftryk, når der skal mad på bordet?

+364 Danskere

Har allerede taget handling

Maden vi spiser spiller en væsentlig rolle i belastningen af vores klima. Men hvad er egentlig væsentligt for at mindske dit CO2-aftryk, når du står nede i supermarkedet? her får du fem hurtige tips, til hvordan du spiser din vej til en grønnere fremtid.

Hurtige tips

    • Spis mindre køb
    • Undgå madspild
    • Drik vand fra hanen
    • Spis lokalt og efter sæsonerne
    • Spis mere grønt: Bælgfrugter, grøntsager og frugt

Spis mindre kød

Du har sikkert hørt det før, men det at spise mindre kød, kan gøre en kæmpe forskel for dit CO2-aftryk. Et studie fra nature viser faktisk, at vi bør skære vores kødforbrug ned, med helt op til 90%. Dette betyder, at man faktisk kun skal spise kød 3 dage om måneden.

De største klimasyndere indenfor kødsektoren er oksekød og lammekød. Herefter kan det afgøres, at svin og i særdeleshed kylling har et markant mindre CO2-aftryk end de førnævnte. Fisk og skaldyr har generelt et lavere klimaaftryk end kød - dog varierer klimabelastningen også her.

Spis mindre kød

Vidste du, at cirka ⅓ af alt mad der bliver produceret hvert år, bliver spildt? Derfor er madspild er en vigtig spiller, i kampen mod en grønnere fremtid. Hver gang du køber mad som du ikke spiser, eller blot smider ud, bliver jordens dyrebare ressourcer spildt.

Køb kun madvarer som du ved, at du kommer til at bruge, og lav aldrig mere mad end hvad du kan spise. Hvis der er rester tilovers fra din aftensmad, kan du med fordel fryse dem ned, eller tage dem med på madpakke. En lækker, varm ret til frokost, er jo ofte en smule mere spændende end kedelige og kolde rugbrødsmadder!

Drik vand fra hanen

Det kan måske virke intuitivt for nogle, men det er faktisk vigtigt at huske, at man altid bør vælge postevand over flaskevand. Vand på flaske har nemlig et CO2-aftryk, der er omkring 22 gange større, end normalt vand fra hanen. Undgå at spilde både jordens ressourcer - samt dine penge - på dyrt flaskevand. Fyld i stedet en genanvendelig glasflaske op med.

"Hvis madspild var et land, ville det være den tredje største udleder af drivhusgasser. Vi spilder hvert år 1,3 gigatons spiselig mad, som udleder 3,3 gigatons CO2. Det betyder, at 1 kg madspild svarer til 2,5 kg CO2."

Jeg har valgt at tage denne handling med i min klimaplan, da jeg synes at ændringen af mine madvaner både er en spændende og virkningsfuld måde at gøre min livsstil grønnere på.

Iris

Vidste du at ..?

Oksekød udleder omkring 14 kg CO2 pr. kg madvare og lammekød 21,4 kg CO2 pr. kg madvare. I modsætning til dette, udleder kyllingekød 5,5 kg CO2 pr. kg, og svinekød 4,6 kg CO2 pr. kg.

Sådan kommer du igang

De 10 skridt

Min Klimaplan

Den grønne omstilling sker i kraft af handling. Vær med til at
skabe en bæredygtig fremtid.

De 10 Skridt

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på LinkedIn
Del på mail

Navigation

Om Kampagnen
Videnskaben bag
Om Klimabevægelsen

Klimabevægelsen

Støttet af Climate Planet Foundation

Cookiepolitik

Persondatapolitik