Handing 1

Forbrug mindre og grønnere

Det er vigtigt at vide, hvordan vi skærer ned på vores klimaaftryk, når det kommer til vores forbrug.

+364 Danskere

Har allerede taget handling

Forbrug udgør en stor del af vores årlige klimaregnskab i Danmark. Af denne grund er det vigtigt at vide, hvordan vi skærer ned på vores klimaaftryk, når det kommer til forbruget. Her kommer fem tips til, hvordan du forbruger mindre og grønnere.

Hurtige tips

    • Reparer og genanvend
    • Køb mindre og bedre kvalitet
    • Køb grønnere eller genbrugt
    • Lån og del med dine bekendte
    • Oplad og brug vaskemaskiner om natten

Hvis uheldet er ude med et hul i bukserne (eller måske en smadret telefonskærm) bør du i første omgang prøve at reparere dine ting. Hver gang noget går i stykker, bør du starte med at overveje om - eller hvordan - du kan reparere det. Jo længere levetiden for dine ting forlænges, jo færre nye ting skal produceres (og jo mindre CO2 kan vi udlede!)

Køb mindre og bedre kvalitet

Når man skal skære ned i forbruget, er det naturligvis vigtigt at købe mindre. Men hvordan gør man egentlig det?

Du kan starte med at tænke over, hvad du egentlig har brug for. Hver gang du overvejer at købe noget nyt, bør man altid spørge sig selv: “Har jeg egentlig brug for det her?” Mange kommer ofte til at købe nyt tøj, smarte gadgets og mange andre ting og sager, som de slet ikke bruger. 

Der kommer selvfølgelig et tidspunkt, hvor der er hul i sokkerne, og man bliver nødsaget til at købe fra ny. Her er det vigtigt, at du fokuserer på at købe god kvalitet. På trods af, at ting og sager i god kvalitet ofte kan være en smule dyrere, vil deres holdbarhed formentlig også være længere. Derudover vil du i højere grad undgå fejlkøb, og ikke behøve at skifte dine ting ud så ofte.

Hertil kan du med fordel få positiv indflydelse på dine bekendte, ved at give gaver med omtanke. Forær dine kære ting som du ved, de kommer til at bruge - og ikke bare smide på loftet. Fokusér eventuelt på at forære dem oplevelser, i stedet for materielle ting og sager. Giv gerne billetter til en koncert, teatret, biografen eller sågar en udflugt i naturen. 

 

Køb grønnere eller genbrugt

Det er altid en god idé at støtte klimavenlige initiativer. I supermarkedet - såvel som tøjbutikkerne - dukker der flere og flere klimavenlige alternativer op. Hvis du har midlerne til det, bør du købe dine nye ting og sager fra virksomheder der specialiserer sig i bæredygtighed.

 

Et billigere alternativ til dette, er at købe mere genbrug. Når du køber ting fra genbrug forlænges deres livstid, og vi undgår at smide helt fint fungerende ting væk som affald. Der findes faktisk overraskende mange decideret “nye” ting og sager på diverse genbrugshjemmesider- og butikker. 

Find alt fra elektronik til møbler og tøj på online genbrugssider, såvel som loppemarkeder og fysiske genbrugsbutikker.

 

 

Lån og del med dine bekendte

Når vi deler ting med hinanden, behøver vi som enkeltpersoner helt enkelt færre ting. Hvis du går og mangler en bog at læse i ferien, eller virkelig har brug for en særlig slags skruetrækker, så spørg dine bekendte! Der er utroligt mange ting vi kun bruger få gange, og derfor kan det sagtens betale sig at dele.

På samme måde kan du selv tilbyde din hjælp til venner og familie.

Du kan eventuelt foreslå at lave et værktøjs- og redskabsrum i din boligforening. På denne led behøver alle i foreningen ikke at eje alt, men på samme tid har alle alligevel alt de behøver til rådighed. 

 

Oplad og brug vaskemaskiner om natten

Noget som mange ikke tænker over så tit, er belastningen af elnettet. Om dagen bruges elnettet af mange mennesker, eksempelvis til madlavning og industrielle processer. Om natten er fabrikkerne lukket og de fleste sover, og derfor er der et mindre forbrug af el. 

Derfor kan du med fordel vælge at sætte din (op)vaskemaskine i gang om natten, for et grønnere og billigere elforbrug. Tjek elpriserne her.

"Hvis madspild var et land, ville det være den tredje største udleder af drivhusgasser. Vi spilder hvert år 1,3 gigatons spiselig mad, som udleder 3,3 gigatons CO2. Det betyder, at 1 kg madspild svarer til 2,5 kg CO2."

Denne handling er med i min klimaplan, fordi jeg tror på, at mine forbrugsvaner godt kan blive mindre og grønnere og stadig være opfyldende for mine behov.

Victoria

Vidste du at ..?

En gennemsnitsdanskers forbrug af ting som tøj, sko og elektronik udleder omkring 470 kg CO2 hvert år.

Sådan kommer du igang

De 10 skridt

Min Klimaplan

Den grønne omstilling sker i kraft af handling. Vær med til at
skabe en bæredygtig fremtid.

De 10 Skridt

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på LinkedIn
Del på mail

Navigation

Om Kampagnen
Videnskaben bag
Om Klimabevægelsen

Klimabevægelsen

Støttet af Climate Planet Foundation

Cookiepolitik

Persondatapolitik