Handing 3

Reducer og genbrug affald

For at nedbringe dit klimaaftryk, bør du reducere og genbruge alt dit affald.

+364 Danskere

Har allerede taget handling

Hver gang vi smider ting ud der ikke kan genanvendes, skal nye ting produceres. Når nye ting produceres, bliver der udledt nye drivhusgasser under produktionen. Her kommer 4 tips til, hvordan du formindsker og genbruger dit affald. 

 

Hurtige tips

    • Sortér dit affald
    • Planlæg dine måltider
    • Spar på emballage og engangsforbrug
    • Del, byt og giv videre

Sortér dit affald

Sortering af vores affald er vigtigt, da den grønne omstilling kræver, at vi skal blive bedre til at spare på- og genanvende vores ressourcer. Det er faktisk lovpligtigt, at kommunerne skal facilitere vores affaldssortering, så alle kan sortere deres affald. På nettet kan du altid finde de specifikke affaldssorteringsregler, der gælder i din kommune. 

Herefter er det bare at komme i gang med sorteringen! Jo bedre vi sorterer vores affald, jo mere affald kan i sidste ende genanvendes. Og jo mere affald der kan genbruges, jo færre ting skal produceres fra ny.

 

Planlæg dine måltider

Madspild er et enormt problem i vores samfund. Data fra Ministeriet for fødevarer viser, at der i danske husholdninger blev estimeret et spild på cirka 247.000 tons mad i 2021. I den krisesituation vi befinder os i, er dette enorme spild af mad helt irrationelt. Produktionen af mad - ligesom alle andre ting og sager - koster på vores klimakonto, i form af udledning af drivhusgasser. 

Derfor er det vigtigt, at du aldrig køber mere mad, end du forventer at spise. Så planlæg dine måltider grundigt, så du ikke behøver at smide overskydende mad ud. Hvis der alligevel skulle opstå rester fra aftensmaden, kan du altid fryse dem ned, eller tage dem med på madpakke næste dag. 

 

Spar på emballage og engangsforbrug

Emballagen på dine produkter koster også på klimakontoen. For meget emballage og engangsmaterialer - eksempelvis plastikindpakning og engangsservice - er helt unødvendigt. Du bør så vidt som muligt forsøge, at købe varer med minimal emballage. Dette kan både gøres i emballagefri butikker, men du kan også sagtens prøve at anvende idéen i normale supermarkeder. Derudover er det vigtigt at medbringe din egen pose, når du handler ind.

Hvis du alligevel skulle have emballage eller plastikposer tilovers, er det en god idé at genbruge det et andet sted i din husholdning. Brug overskydende plastikposer i dine skraldespande, og rent emballage til indpakning af din madpakke. Og husk som altid at smide resterende emballage til genbrug.

 

Del, byt og giv videre

“En mands skrald er en andens mands guld”. Alt dit tøj, elektronik, møbler og andre ting kan altid kan få et nyt hjem, når de ikke længere kan bruges i dit. Sæt dine ting til salg online eller på loppemarked, giv dem videre til en bekendt eller donér dem til en nødhjælpsorganisation. Smid aldrig noget ud, der sagtens kunne bruges af en anden.

"Hvis madspild var et land, ville det være den tredje største udleder af drivhusgasser. Vi spilder hvert år 1,3 gigatons spiselig mad, som udleder 3,3 gigatons CO2. Det betyder, at 1 kg madspild svarer til 2,5 kg CO2."

Jeg føler at jeg smider for meget skrald ud til hverdagen, det ville jeg gerne se om jeg kan ændre på.

Tian

Vidste du at ..?

I Danmark smider vi overordnet set hvert år over 800.000 ton mad ud, som sagtens være spist.

Sådan kommer du igang

De 10 skridt

Min Klimaplan

Den grønne omstilling sker i kraft af handling. Vær med til at
skabe en bæredygtig fremtid.

De 10 Skridt

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på LinkedIn
Del på mail

Navigation

Om Kampagnen
Videnskaben bag
Om Klimabevægelsen

Klimabevægelsen

Støttet af Climate Planet Foundation

Cookiepolitik

Persondatapolitik