Handing 5

Grøn dit hjem

Det er vigtigt for den grønne omstilling, at vores boliger bliver grønnere.

+364 Danskere

Har allerede taget handling

Mange danskere drømmer i dag om et mere klimavenligt og energieffektivt hjem. Om det er økonomiske eller bæredygtige tanker der er bag dette ønske, er det vigtigt for den grønne omstilling, at vores boliger bliver grønnere. Her får du fem tips til, hvordan du kan gøre dit hjem mere klimavenligt. 

Hurtige tips

    • Isoler dit hjem
    • Installer varmepumpe eller fjernvarme
    • Udskift alle lyskilder og benzinmotorer
    • Spar på lyset, vandet og energien
    • Sæt energieffektive hvidevarer i gang når grøn strøm er tilgængeligt

 

Isoler dit hjem

Når du opvarmer din bolig, skal der bruges energi. Selv i 2022 er det ikke muligt udelukkende at klare sig på grøn strøm. Forbrænding af fossile brændstoffer, spiller desværre stadigvæk en rolle i leveringen af energi til de danske hjem. Da denne proces udleder drivhusgasser, er det vigtigt at din bolig er så energieffektivt som muligt. 

Hvis dit hjem derimod er utæt eller ikke tilstrækkeligt isoleret, vil masser af varme slippe ud. Herefter vil du skrue højere op for varmeapparatet, og dermed bruge unødigt meget energi. 

Derfor bør du sikre dig, at din bolig altid er ordentlig isoleret. I særdeleshed er det vigtigt at få tjekket omkring vinduer og døre, så kold luft ikke kan slippe uhindret indenfor. Hver gang du får lavet nye vinduer, døre, vægge, gulv eller loft, bliver dit hjem bedre isoleret. Vedligeholdelse er nemlig vejen til en grønnere bolig.

 

Installer varmepumpe eller fjernvarme

I en tid med både klimakrise og stigende energipriser, er det vigtigt at holde øje med hvor du får din varme fra. Hvis du benytter dig af oliefyr, elvarme eller gas, er det på høje tid at få det udskiftet. 

Ifølge Energistyrelsen kan du se frem til at halvere din varmeregning, hvis du skifter fra oliefyr til varmepumpe eller fjernvarme. Ikke nok med at de sidstnævnte typer varmekilder er mere klimavenlige, så er de faktisk også langt billigere!

Så kom i gang med den grønne varme - du vil i samme omgang spare penge på varmeregningen.

 

Udskift alle lyskilder og benzinmotorer

Længere levetid for dine ting og sager i hjemmet, er også lig med et mindre og grønnere forbrug. 

Hvis du primært benytter dig af eksempelvis glødepærer, sparepærer eller andre traditionelle lyskilder, bør du omgående skifte dem ud med LED-pærer. LED-lys er både en grønnere og bedre økonomisk investering. De bruger nemlig op til 80% mindre strøm, og har en lang levetid på cirka 10-15 år. Derudover giver LED-pæren også en rarere belysning, end andre traditionelle lyskilder.

Desuden bør du undersøge hvilke motorer diverse apparater i din bolig benytter sig af. Hvis din græsslåmaskine eksempelvis kører på benzinmotor, er det en god idé at udskifte denne. Invester i stedet i en græsslåmaskine som kører på el - de fleste kan faktisk sagtens måle sig i kraften, helt uden brugen af benzin. 

 

Spar på lyset, vandet og energien

En mere generel ting du bør gøre for at optimere din bolig, er helt enkelt at spare. Sluk eksempelvis for TV’et når du ikke bruger det, og lad ikke lyset stå tændt i et rum du ikke befinder dig i. 

Øv dig i at tænke mere over, hvor meget vand du bruger. Undgå at tage meget lange brusebade, og lad ikke hanen løbe i længere tid. Desuden bør du fylde din vaskemaskine op til maksimummet, for et mere effektivt og vandbesparende forbrug.

Når du er færdig i badet - eller med at vaske tøj - kan du med fordel vælge at håret og tøjet skal lufttørre, i stedet for at bruge et elektrisk apparat til opgaven. 

 

Sæt energieffektive hvidevarer i gang når grøn strøm er tilgængeligt

Afslutningsvis bør du helt klart investere i energieffektive hårde hvidevarer. Din vaskemaskine bliver både grønnere og billigere, af at forbruge mindre vand og strøm. 

Hertil kan du med fordel sætte vaskemaskinen i gang, når der er meget grøn strøm i elnettet. Om dagen bruges elnettet af mange mennesker, eksempelvis til madlavning og støvsugning. Om natten sover de fleste derimod, og derfor er elnettet mindre belastet. Så sæt dine hårde hvidevarer i gang om natten, for et grønnere og billigere elforbrug.

Vidste du at ..?

Dette er CO2-udledningen i kg pr. år fra opvarmning af et typisk hus på 140 m2 efter varmetype: * Olie: 5.200 * Elvarme: 4.100 * Naturgas: 3.800 * Fjernvarme: 1.600* * Varmepumpe: 1.20

"Hvis madspild var et land, ville det være den tredje største udleder af drivhusgasser. Vi spilder hvert år 1,3 gigatons spiselig mad, som udleder 3,3 gigatons CO2. Det betyder, at 1 kg madspild svarer til 2,5 kg CO2."

Jeg gør mit hjem grønnere for at spare på energien og samtidigt også spare nogle penge på regningerne

Frederik

Sådan kommer du igang

De 10 skridt

Min Klimaplan

Den grønne omstilling sker i kraft af handling. Vær med til at
skabe en bæredygtig fremtid.

De 10 Skridt

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på LinkedIn
Del på mail

Navigation

Om Kampagnen
Videnskaben bag
Om Klimabevægelsen

Klimabevægelsen

Støttet af Climate Planet Foundation

Cookiepolitik

Persondatapolitik